Hvorfor en luhkka bedre enn jakke

  • av
Luhkka fra Asiri
Del med venner

De fleste vet at dersom man holder seg tørr så er det lettere å holde seg varm inni ullklede. Spørsmålet er om alle vet hvorfor en luhkka bedre egnet enn det meste til barn og voksne i aktivitet? 

Hva er en luhkka?

En såkalt luhkka (eller poncho) laget av ekte ullklede har kvaliteter som er helt utenom det vanlige. Reindriftsutøvere brukte både pesk og luhkka under høy aktivitet, fordi begge er sydd slik at de er særdeles godt egnet til å holde varmen og slippe ut fukten. I dag benytter veldig mange disse til pynt og fest, så derfor leveres dem ofte pyntet og med flere farger. Slik var det ikke i utgangspunktet.

Bekledningen puster svært godt fordi fukten alltid slipper ned, mens den varme luften vil opp og samtidig blokkerer bekledningen deg mot ytre forhold som vind, regn, snø etc. Alt dette fører til at du holder deg veldig varm uten at du bli våt og det er trolig det som er grunnen til at den også kan benyttes på fest eller andre arrangementer. En typisk jakke til friluftsliv slipper fukten ut, men den trekker også kald luft inn og kan derfor aldri være like god som en Luhkka.

En luhkka er laget er tykk ullklede som stopper vind, kulde, regn og snø uten problem. Det holder deg varm i all slags vær, men til sommerbruk må man impregnere den.

Det er faktisk veldig logisk at når man er tørr inni varm ullklede så er man også aldri kald selv etter høy aktivitetsnivå, fordi svetten er for lengst sluppet ut og ullet beskytter deg mot vind, kulde, snø og lignende. 


Del med venner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *